skip to Main Content

De eerste ervaringen met de Brexit van ons lid Rolf Koopmans van PAX Groep.

In gesprek met Rolf over zijn ervaring met de Brexit:
Wanneer: dinsdag 2 maart 2021
Hoe laat: van 11.30 tot 12.20 uur
Waar: via videomeeting

 

De Brexit is nu anderhalve maand van kracht en zorgt in de transportwereld met de “nieuwe” douane afwikkelingen voor de nodige vertragingen en hobbels.
De bureaucratische regeldruk vanuit Britse kant resulteert erin dat transporten nu erg stroef verlopen en sommige partijen zelfs besloten hebben om het vervoer naar Groot-Brittannië stop te zetten.
Ondanks alle perikelen die de Brexit met zich meebrengt, brengt ons Friese Exportclub lid, de PAX Groep uit Heerenveen voor verschillende Friese bedrijven nog ‘gewoon’ machines en aanverwanten heen en weer naar Groot-Brittannië. Volgens Rolf Koopmans van PAX Groep is een strakke regie hierbij het belangrijkste: “We willen niet voor verrassingen komen te staan, een goede voorbereiding is daarom essentieel. In combinatie met de juiste contactpersonen hoeft het niet heel spannend te zijn, toch zien we om ons heen dat het vaak fout gaat.” Dit is vooral te wijten aan het feit dat de Britten te laat zijn begonnen met de voorbereidingen op de Brexit en de gevolgen hiervan op het internationale verkeer hebben onderschat. Zo bleek eerder al dat slechts 10 tot 20 procent van de douaneformulieren juist werden ingevuld.
Foutieve aangiftes en inklaringen, Engelse partijen zonder gedegen kennis of vrachtwagens die de ferry niet op mogen. Benieuwd naar wat de gevolgen zijn van de Brexit en wat er allemaal komt kijken bij het exporteren en importeren naar landen buiten de EU?

Back To Top