skip to Main Content

Verbinden en samen zijn we sterker is wel duidelijk geworden de laatste tijd. Alleen door goed samen te werken overwinnen we het covid19 virus. De nieuw aangestelde speciaal gezant voor de overheid Feike Sijbesma zegt: “Laat verbinding het nieuwe toverwoord van deze tijd zijn”. – bron FD.
In dit blogbericht plaatsen we enkele links naar websites waar u actuele informatie kunt vinden over exporteren in tijden van het covid19 virus.

Actuele informatie per land
Wilt u de meest actuele informatie hebben per land over de maatregelen en reisbeperkingen kijk dan op op de website www.nederlandwereldwijd.nl.  Deze site van het ministerie van buitenlandse zaken wordt op continue basis geactualiseerd. U kunt ook de “reisapp buitenlandse zaken” (van android of iOS (voor Iphone en Ipad) van het Ministerie van Buitenlandse zaken installeren via uw mobiele telefoon. U kunt hier eventueel per land aangeven om pushberichten te ontvangen zodra er wijzigingen zijn in het beleid.

Douane ondersteunt ondernemers met maatregelenpakket
Door de coronacrisis kunnen veel bedrijven tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen op grond van douaneregelgeving voldoen, en niet alle termijnen en douaneformaliteiten naleven. De Douane heeft die om deze reden een pakket aan steunmaatregelen samengesteld.
Op de website van de Douane / Belastingdienst staat de uitleg van deze steunmaatregelingen.

Project in Duitsland
Ook in Duitsland zijn er vergaande maatregelingen getroffen om het coronavirus de kop in te drukken. Bent u bezig met een bouwproject of gaat u leveren aan Duitsland? Lees meer over dit onderwerp op de Nedubex (Stichting Nederlands-Duitse bouwexport) website in de handleiding ‘Wat te doen bij vertraging of stopzetting van het werk in Duitsland vanwege Corona’: kijk op de website www.dedubex.nl.
Wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet: www.dihk.de.

Veel gestelde vragen over zakendoen en coronavirus per land
De RVO heeft in samenwerking met Buitenlandse Zaken en het internationale netwerk van ambassades en consulaten-generaal voor een aantal landen een lijst met veel gestelde vragen opgesteld. Momenteel hebben zij antwoorden op veel gestelde vragen over Canada, China, Denemarken, Duitsland, Italië, Singapore, Spanje, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea geplaatst op de website: www.rvo.nl

Exportkredietverzekering van de Nederlandse overheid verruimd
Wanneer u goederen exporteert, loopt u het risico dat uw buitenlandse afnemer niet betaalt. Particuliere verzekeraars kunnen u daartegen verzekeren. Maar niet altijd. Bijvoorbeeld bij heel grote bedragen, lange doorlooptijden of als de politieke situatie in een land minder stabiel is. U verzekert zich dan met de exportkredietverzekering van de Nederlandse overheid. Het tijdelijke pakket, dat wordt aangeboden tot einde van het jaar, is samengesteld in overleg met ondernemers en de Nederlandse overheid.
De overheid komt met maatregelen voor verruiming van exportkredieten om de internationale handelsstromen op gang te houden. Met dit steunpakket kunnen bedrijven meer risico’s afdekken met staatsgarantie. Ook kortlopende exportkredietverzekeringen krijgen dekking, er komen meer mogelijkheden voor binnenlandse dekking en het landenbeleid wordt flexibeler. Kijk voor meer informatie over het steunpakket bij Atradius Dutch State Business (ADSB). Zij voeren de exportkredietverzekering uit in opdracht van de Nederlandse overheid. Naar de website van Atradius met de maatregelingen.

Back To Top